joi, 2 iulie 2009

Be'er Sheva (fantana a saptea)

Cel mai sudic oras, la 20 km de Desertul Negev,170 mii loc.Centrul, blocuri cam ca la noi, dar nu mai inalte de sapte etaje, cu deosebirea ca, la ei, intreg peretele exterior al livingului culiseaza,fiecare palier are buncar antiatomic (sunt cam obsedati), iar gazele vin din niste butelii uriase (situate la subsol),inlocuite la luna.
Magazine asemanatoare cu ale noastre (in 1996) ,cu acelaeasi preturi ca la noi, numai ca la ei, daca scrie"Panasonic",este "made and assembled in Japan",daca scrie "Johny WalKer" este "made and botled in Scotland,U.K", etc...
Am intrat intr-un mic magazin de bauturi la care patronul era "un evreu plecat din Romania".Am ramas uluit.Rafturile pe dreapta erau oglinda celor din stanga si ca ordine.
"Johny Walker" in stanga (152 sk) idem in dreapta (40 sk),"Finlandia" in stanga (120 sk) "Finlandia" in dreapta (27 sk),"Tuica Romaneasca" (cu t nu tz) in stanga (87 sk),in dreapta-
(23 sk).Uluit iau o sticla de tuica din stanga si una din dreapta.Din toate punctele de vedere absolut identice (culoare, sticla,eticheta...identice.Ma duc la patron la casa si-l intreb de ce au preturi dosebite.Raspunsul ma nauceste (subliniez ca erau absolut identice) :
-Tomnu' asta facut acolo si adus cu vapor sau avion, aia facut la Israel cu cumparat licenta si muncitori de la Romania.Va rog puneti loc de unde luat.Vine control si dat amenda
Noroc ca luasem cu stanga din stanga si cu dreapta din dreapta.Singurele magazine deosebite pe care le-am vazut, (atunci) fata de Romania,erau Bijuteriile care extrem de rar contineau obiecte de aur sub 50 g.Dar pretul aurului nu era mult mai mic decat la noi (atunci)
Bulevardele orasului n-au mai mult de sase benzi,dar la "periferie" au numai patru (de fapt, nu prea am vazut drumuri cu doua benzi,in afara santierelor).Periferia este de fapt, zona rezidentiala,cu vile cu flori minunate in culori inimaginabile,dar care nu miros(!!??).Am avut ocazia sa intru intr-o asemenea vila : semana cu apartamentele noastre de lux din 2009, cu deosebirea ca pe jos este exclusiv gresie (la 45 graaade), nu au calorifere fiindca frig este doar in ianuarie si februarie,si numai noaptea,cand trec nelipsitul "Mazgan"(aer conditionat) pe "cald".Energia electrica costa nesemnificativ (au-aveau- cinci Centrale Nucleare pentru 5 mil. locuitori).
In principiu,bulevardele seamana ca stil cu ale noastre, din Ploiesti,numai ca ei,in loc da castani, au curmali.
In tot orasul nu exista nici o fabrica (asta e general valabil),acestea fiind plasate la min. 15 km de periferie- eu lucram la Ramat Hovat, care e la treizeci-).Nu exista tramvaie (de alfel nici cale ferata),nici auto(trolei)buze, transportul urban (si interurban,pe distante mai scurte) facandu-se exclusiv cu microbuze.
Exact in centrul orasului exista "Cimitirul Arab" (un patrat imprejmuit cu cu un zid de 2 m),pazit de soldati israelieni inarmati,din 100 in 100 m (????),mai ceva decat Palatul Cotroceni.
M-am documentat la Ariel (Seful nostru) : terenul pe care e construit orasul era in posesia beduinilor.Evreii au cumparat terenul de la seicii beduini cu obligatia de a-l pastra neatins 99 ani si a le acorda cetatenia,De aceea era pazit.Il pazeau de extremistii evrei.Doar promisesera nu ?
(asa isi tin si politicienii nostri promisiunile-cu militari inarmati).
O sa inchei vorbind despre drumul de la Be'er Sheva la Ramat Hovat (nu autostrada),pe sase benzi, care traverseaza desertul marginit pe ambele parti de flori multicolore (???-o sa spun mai tarziu).Prin desert pasc (ce?) camile si magari salbatici, care au devenit absolut indiferenti la vehiculele care trec.Banuiesc ca nici macar nu le-a trecut prin cap sa traverseze drumul, nici macar noaptea, desi nu exista bariere, de unde deducem ca animalele noastre sunt mult mai destepte ca ale lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu