joi, 2 iulie 2009

Irigatii,la ei da,la noi nu (fiinca m-a suparat simona tache)

Nu o sa vedeti zona cat de cat locuita,chiar in inma Negevului,fara flori (care nu miros) si copaci.Dar de plouat, ploua (de fapt "toarna cu cisterna") doar in ianuarie,si putin in februarie.Uzinele de desalinizare sunt doar pe litoral si sunt departe de-a face,Iordanul e cam ca Dambovita pe seceta.M-a lamurit un evreu francez (din Maroc).Din Muntele Hermon. (v.Inaltimile Golan).Izvoarele si gheata topita pleaca printr-o "conductoaie" de beton, de 1,5 m diametru,ingropata la foarte mare (intelegeti de ce) adancime,care se ramifica si se "rasramifica" in conducte din ce in ce mai mici,de unde pleaca tevi din ce in ce mai mici, care pleaca in furtune din ce in ce mai mici,care ajung la "obiect" prin niste "furtunute",de pana la 5 mm.Evident,pe traseu,exista si nenumarate pompe (tot ingropate),care imping pana unde trebuie.
Daca undeva vezi "o buruiana"(vie,porumb,floare,maslin,pepene...) sigur pe langa ea trece un furtunas aproape invizibil,care are o gaurica exact la radacina,prin care apa pic-pic,non stop.
Daca intrebi pe strada un evreu oarecare de unde ia apa,raspunde mirat (ca esti ignorant):"Din Hermon".
Treaba e insa si cu "desertul".In "desert" ( unde am lucrat doua luni) nisipul,asa cum il stim, e destul de rar.De fapt e un "pamant de cimitir" ca o faina.Ai pus o samanta si ai pic-pic in trei zile ai planta(ca soare eee). Noi am plantat niste fasole romanesca,care in trei luni s-a urcat pe baraca (cca.3 m).Daca te uiti de la distanta la desert (nu la munti),pare verde.Cand te apropii,vezi tufisuri (cu tepi),copaci (cu tepi) si un fel de iarba(care sunt tepi).
Cu "chestiile" astea de un verde prafos, se hranesc camilele,caprele si magarii arabilor si oile evreilor (vaci n-am vazut,dar au in kibutzuri,mai in nord).Din ce material or fi avand limba,e o enigma.
Daca te hotarasti sa te insori din armata (care dureaza trei ani, dar e mixta),statul te "ajuta" :capeti 5 ha (in desert, la max.30 km de alta zona locuita),iti "trage" (pe banii lui) apa,canalizare si curent si iti da (dadea) 50,000 $ "prima de instalare" (sa-ti faci casa).Asa au inceput "coloniile"(kibutzuri).
Daca te apuca amocul si mizantropia nu prea ai sanse sa scapi plecand de nebun prin desert, pentru ca la maxim cinci kilometri te lovesti de UN TELEFON.Singur,parasit si portocaliu,proptit intr-un bat( de fier).Desi la el nu vine si pleaca nici un fir (pe baterii solare),nici disc,si nici n-are "gaura" (bani,cartela,ceva), cand ridici receptorul,ai ton.Da, dar pe ecran apare:"For army press 1,For Police press 2,For ambulance press 3.
Unu' imi spunea ca n-ai sanse sa te omori cu un scorpion (multi),ca mori in trei ore iar elicopterul vine in 20 min., ci mai degraba cu o "Vaduva Neagra" (rara) ca mori in 11 min.
Pai,telefoane d'astea parca am vazut si-n Baragan.Sau nu, ca noi n-avem scorpioni.

Un comentariu: